Uz brojne sudionike u subotu 30. siječnja u Potoku je održan skup Budućnost na rubu močvare. Glavni nositelj priredbe bio je Ogranak MH u Kutini s Povjereništvom u Popovači. Stručnu potporu dala je Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Grada Popovače, a na njegovu vrijednost edukacije u zaštiti prirode pozdravno je podsjetio gradonačelnik Josip Mišković Ovogodišnju poruku Ramsarske konvencije VLAŽNA STANIŠTA ZA NAŠU BUDUĆNOST. ŽIVJETI ODRŽIVO u ime Ministarstva zaštite okoliša i prirode, brojno okupljenima prenijela je Marijana Jurić. Zahvalila je žiteljima Potoka i drugih mjesta koji tu poruku u suvremenosti osjećaju poštovanjem prema iskonskim blagodatima prirode. To je potvrdio i Ivor Stanivuković, ravnatelj JU PP Lonjsko polje. Naglasio je da je u njima sve više tradiciji okrenut turistički život, a bogati programima škola učenika u prirodi od osobite su koristi spoznaje čovjekova suglasja s prirode.

Između više tema osobito zanimljiva bila je uz 200. obljetnicu seljačke bune u Moslavini. Upravo glavno središte trogodišnjeg otpora (1815.- 1818.) 2. veljače 1816. godine, kada je poginulo 17 seljaka bio je Potok. U nizu sadržaja najavljen kao „priča iz susjedstva“ projiciran je filmski zapis Čudesna šuma Žutica – “Dolazak proljeća”, autora Zorana Ožetkog.

Foto: Alfred Matijašević