Rama zahvalna Moslavini u humanosti iskazanoj prema djeci tog kraja u II. svj. ratu.

Nakon Zagreba i Kutine predstavljanje knjige „Oteto djetinjstvo“ čiji je autor don Pavao Crnjac održano je i u Rami, točnije Kulturno u Domu kulture u Prozoru. Dakle na području iz kojega izbjeglički val 700 nevine djece nakon četničkih zlodjela prvi u božićno vrijeme 1942. godine, a drugi u travnju 1943. godine krenuo u Hrvatsku.

Utjehu primajući ih više godina na prehranu pružio im je Karitas Zagrebačke nadbiskupije pod brižnom organizacijom hrvatskog metropolite nadbiskupa Alojzija Stepinca. Svako peto dijete bilo je udomljeno u Moslavini, a najviše posebno zaslugom kutinskog župnog Karitasa i tadašnjeg upravitelja župe vlč. Antuna Pavlovića.

Na taj oblik kutinske solidarnosti, a dio djece postao je i stalnim stanovnicima Kutine publiku u Prozoru među kojima su bili i potomci prognane djece podsjetio je Dragutin Pasarić, u ime Ogranka Matice hrvatske koja je nositelj promicanja te još uvijek nepoznate prošlosti Moslavine u humanoj krizi Drugom svjetskog rata. Naglasio je da Ogranak u tom ima i stručnu suradnju s Muzejom Moslavine. U dogledno vrijeme očekuje i cjelovitija slika ih zbivanja u teška vremena Drugog svjetskog rata.
Ona će biti dopunjena i novijim doseljavanje stanovnika Rame u drugoj polovici 20. stoljeća, nakon potapanja tog prostora za izgradnju hidrocentrale. Taj dolazak posebno je vezan uz područje današnjeg grada Popovače. Od domaćina u Prozoru čulo se kako je ddio Moslavine zapravo „druga Rama“. nastala u posebnim okolnostima i pokazanoj ljudskosti domicilnog stanovništva. O knjizi su uz autora mr. Crnjca govorili prof.Zoran Stojanović. skup koji je dojmljivo primio sadržaj dopunjen filmskim sadržajima moderirala Blaženka Matešić, ravnateljica Kulturno-športskog centra Prozor-Rama.

Nazočne je u ime nakladnika pozdravio Šimun Babić, predsjednik Ramske zajednice Zagreb, a nazočan je bio i zamjenik načelnika-