Pod pokroviteljskom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović jučer je održano tradicionalno 7. hodočašće uz 438. obljetnicu obrane poznate Zrinske tvrđave Gvozdansko u Pounju. U zaustavljanju turskih osvajanja Europe dogodio se neviđeni tromjesečni otpor u opsadi utvrde od turskih postrojbi potpomognutih vlaškim četama. Posljednjih 30-ak uz iznimno teške smrznutihdine podine završio je nije se predalo ni pod ponuđenim vrlo primamljivim uvjetima. Njihov otpor dobio je naziv velejunaštva svjetskog uzora. Svi branitelji smrzli su na položajima obrane grada. To ravnodušnim nije ostavilo ni neprijatelja koji je za napad imamo organiziranih deset tisuća vojnika, među kojima su bile i lojalne ima vlaške čete. Zapovjednik Ferhat aga proglasio je primirje i zapovjedio da se branitelji mirno pokopaju po svim kršćanskim običajima.

Misu njima kao i svim žrtvama Gvozdanskog tijekom povijesti predvodio je mons. dr. Ivica Petanjak, biskup krčki. Pozdravio je kao i brojne hodočasnike biskup sisački Vlado Košić. Spomen je odan i za 60-ta žrtava četničkih pokolja 1941. i 1991. godine, Nakon svečanog mimohoda održana je dostojanstvena komemoracija. Govorili izaslanik predsjednice RH Ante Deur, u ime predsjednika Sabora RH izaslanik Antun Vidaković.U ime Sisačko – moslavačke županije, supokrovitelja hodočašća, župan Ivo Žinić, naglasio je – ta tri zbivanja iz više razdoblja, a istog značaja – istinske obrane domovine, o kojima kroz medije vladajućih javnost malo zna, a školski udžbenici ne pišu – trebala bi ući u državni protokol.

Organizirao u hodočašću sudjelovali predstavnici kutinskih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, ogranak Udruge Hrvatski domobran, ogranak Matice hrvatske, Udruga Hrvatski zavjet… Pridružili su im se i hodočasnici iz gradova Popovače i Novske te općine Lipovljani. Svi su oni, njih pedesetak u Baćinu odali i počast civilnim žrtvama Domovinskog rata uz memorijalnu, poslije Ovčare drugu po veličinu masovnu grobnicu (57 do sada ekshumiranih) u tijeku posljednje obrane domovinskog prostora
.

Dragutin Pasarić