O slugi Božjem iz Moslavine u senjskoj katedrali i SŠ Pavla Rittera Vitezovića

Bonifacije putuje Hrvatskom – izložba je o životu i poslanju Ivana Bonifacija Pavletića, skromnog moslavačkog postolara i redovnika, brata Družbe Sinova Bezgrješne, od prošle godine sluge Božjega. U obnovljenom izdanju od 12. do 25. studenoga bila je postavljena u školskoj knjižnici Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića. Autori izložbe, posvećene budućem hrvatskom blaženiku, su iz Kutine: o. Mariano Passerini, službeni predstavnik Družbe Sinova Bezgrješne, s. Mirjam Marija Kuštreba i Ana Demut, prof. i dipl. knjižn. iz Osnovne škole Zvonimira Franka.

Izložba plod je suradnje dvije škole (OŠ Kutina, SŠ Senj) te korelacija nastave vjeronauka i senjske školske knjižnice, priopćuje knjižničarka Marica Štokić.Tema izložbe je Bonifacijev život, rad, učenje i poslanje, a cilj promicanje službeno započetog postupka beatifikacije. Izložba je obišla više škola u Republici Hrvatskoj. U Senj je došla poslije Zadra gdje je bila postavljena u školskoj knjižnici Gimnazije Ivana Pavla II. Izložba kako je najavljeno bit će postavljena i u Dubrovniku .

Ivan Pavletić rođen je 25. lipnja 1864. godine u Zbjegovači kod Kutine. Došao u Rim 1887. godine i pridružio se Sinovima Bezgrješne. Središte Sinova Bezgrješne bila je bolnica „Sveti Duh“ u Rimu, a njezini članovi poznati su po nebeski plavom habitu nalik plaštu Djevice Marije, čije je temeljno poslanje skrb za bolesne i siromašnu djecu. Po oblačenju habita dobio je redovničko ime – Bonifacije. Osnovna dužnost u bolnici bila mu je postolarski zanat i danonoćna briga oko najtežih bolesnika. Odlikovao se iznimnom poniznošću u služenju, predanošću, strpljivošću i ljubavlju te je bio jak u kušnjama i ustrajan u idealima. Vječne zavjete položio je u ožujku 1896., no 4. studenoga 1897. godine umro je u Rimu od tuberkuloze sa samo 33 godine života.

Već tada se govorilo da je umro svetac. Odmah se počelo prikupljati svjedočanstava o životu i djelu brata Ivana Bonifacija. Njegov lik u Senju, 25. studenoga predavanjima u senjskoj katedrali i dakako školi domaćina izložbe za učenike polaznike nastave vjeronauka približio je o. Mariano Passerini.

Dragutin pasarić